Voorwoord

Het zijn interessante tijden voor zowel de agrarische sector als de makelaardij. Markten zijn constant in beweging gevoed door (externe) ontwikkelingen die voor de één gunstig uitpakken en voor de ander juist desastreus zijn. In onze nieuwsbrief gaan we iets dieper in op de groei van het woningaanbod in het buitengebied, de kansen die de AMvB grondgebonden groei biedt en de hoge pachtprijzen van dit moment. Tot slot kijken we nog heel kort naar een nieuwe trend: alternatieve investeerders.

Hoge pachtprijzen verlammen lange termijnmarkt

De pachtprijzen zijn momenteel bijzonder hoog. Als we kijken naar het prijsniveau van tien jaar geleden, dan is dat haast onvergelijkbaar met de huidige marktsituatie. Dit komt vooral omdat sinds 2007 de prijzen worden gebaseerd op ‘het opbrengend vermogen van de grond’.

Alternatieve investeringsmogelijkheden: vaak meer mogelijkheden dan gedacht

Regelgeving maakt mensen creatief, zo blijkt uit recente marktontwikkelingen die Schep Makelaardij constateert. Om een agrarisch object financierbaar te krijgen, wordt er steeds vaker gezocht naar middelen om het agrarisch bedrijf nu al (voor een deel) liquide te maken. In veel gevallen gebeurt dit door eigendomsgronden onder te brengen bij beleggers die zoeken naar alternatieve investeringsmogelijkheden.