Na bijna veertig jaar nieuwe start voor boerenechtpaar

Na ruim 39 jaar verruilt Evert zijn koeien voor een nieuwe uitdaging: een welverdiend pensioen samen met zijn vrouw. De melkveeboerderij van Heleen (63) en Evert (61) Blaauwendraad in Westbroek is succesvol verkocht met de hulp van Schep Makelaardij. Er breekt nu een heel nieuw hoofdstuk aan in het levensboek van de familie.

“Evert gaat nu zijn 39e jaar in en ik ben er een kleine 25 jaar geleden bijgekomen. Ik had eigenlijk geen keus en totaal geen ervaring met het boerenleven, dus het was best spannend wat de toekomst zou brengen. Maar het is allemaal goed gekomen”, vertelt de openhartige Heleen. In de loop der jaren heeft zij zich echter goed ontwikkeld op het agrarische vlak en is ze onder meer actief geweest bij de LTO. Het grootste compliment kreeg ze van een vriendin uit haar man zijn oude vriendenploeg van de CPJ (Christelijke Plattelands Jongeren), die zei: “Nou jij bent niet van boerenafkomst, maar je weet er meer van dan menigeen van ons”. Een echt boerenpaar dat nu samen voor een nieuwe uitdaging staat. Hoe zijn de afgelopen 39 jaar verlopen?

Verplaatsing van ‘tussen kerk en kroeg’ naar het buitengebied van Westbroek

Het boerenbedrijf stond eerst echt in het centrum van Westbroek en is toen vanwege de herinrichting Noorderpark verplaatst naar de rand van Westbroek. In 1997 is het huidige melkveebedrijf met het huis en de opstallen gebouwd en op deze plek heeft de familie zo’n 65 melkkoeien gehouden. Voordeel van deze verplaatsing was dat al het land nu dichtbij huis was. Een paar jaar geleden gingen Evert en Heleen nadenken over de toekomst. Er was geen opvolging binnen de familie, dus het boerenbedrijf moest verkocht worden. Daarom zijn ze gaan kijken wat de mogelijkheden voor verkoop waren. “Het bedrijf heeft nu zo’n 40 hectare grond en ik wilde het ook graag als boerenbedrijf verkopen”, vertelt de melkveehouder. Het bedrijf is een paar weken geleden verkocht aan een boer die nu zijn bedrijf heeft in een Natura 2000 gebied en die op verzoek van de provincie een andere plek zocht. Uiteindelijk zijn de onderhandelingen via Alex Peters van Schep Makelaardij goed verlopen en is het melkveebedrijf verkocht.

Schep Makelaardij

Hoe kwam de familie bij Schep terecht? “We kenden Schep al vanwege een herwaardering van de landbouwgronden een jaar of vijf geleden, destijds heb ik een aantal makelaars uitgenodigd en Schep heeft de herwaardering uiteindelijk gedaan. We hadden een goed gevoel bij Alex en hij is tussendoor ook nog een paar keer geweest bij ons bedrijf”, vertelt Evert. Heleen voegt daar aan toe: “Hij staat niet zo hoog boven je, Alex zit hier rustig aan de keukentafel met onze kinderen te praten, het is van ons-kent-ons.” Ook kwam Alex op Oudejaarsdag het verslag van de herwaardering met een zak oliebollen brengen. “Dat zijn toch wel leuke dingen”, vindt Heleen.

De toekomst van het melkveebedrijf

De boerderij van de familie Blaauwendraad gaat een nieuwe fase in met een andere melkveehouder aan het roer. Dat het melkveebedrijf blijft bestaan maakt de zittende melkveehouder blij. Bij Evert spookt de vraag: ‘Wat ga ik volgend jaar doen?’ nog wel vaak door het hoofd. “Je bent natuurlijk bijna 40 jaar, 7 dagen per week met het boerenbedrijf bezig geweest. We zijn wel altijd op vakantie geweest. Maar ja er moet straks wel een invulling gegeven worden aan de tijd ‘na de koffie en voor het avondeten’, zeg ik maar. Daar heb ik nog niet echt een idee bij. Maar ik moet wel wat gaat doen”.

De familie is nu op zoek naar een nieuw huis, maar ze weten nog niet precies wat ze willen. “In elk geval niet drie hoog op een flatje”, grapt Heleen. “Het zal wel een vrijstaand en levensloopbestendig huis worden”, verwacht Evert. In elk geval heeft de familie straks meer tijd om spontane uitstapjes te doen; even op de fiets er op uit of ergens een korte vakantie boeken. Er zal vast een goede invulling van het pensioen komen, want een boer blijft een boer, en die kan niet stil zitten:

Het team van Schep Makelaardij, en in het bijzonder Alex Peters, wenst de familie Blaauwendraad een hele fijne nieuwe toekomst.

Wilt u meer weten over de verkoopmethode van Schep Makelaardij? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact met ons op!

Terug naar het overzicht